Vrijwilligersteam Tour for Life

Column By Nel

Column door Nel Kleverlaan, auteur, regisseur, psycholoog.

Naar aanleiding van mijn laatste deelname aan Tour for Life als co-coördinator en supervisor van het massageteam van dit evenement, schreef Nel Kleverlaan (Alkmaar) deze column over mij en mijn motivatie om dit meer dan 10 jaar vol te kunnen houden. Mijn eerste deelname was in 2012, toen nog voor Artsen Zonder Grenzen. Mijn laatste was voor de renners tevens de zwaarste, die ik heb meegemaakt, door het bar slechte weer in de Alpen, waardoor we als massageteam heel wat fysieke en mentale “reddingen” hebben moeten en kunnen verrichten. De laatste jaren was de opbrengst bestemd voor baanbrekend kankeronderzoek door de Daniel den Hoed Stichting ism Erasmus Rotterdam .

Deze keer brachten we met elkaar maar liefst ruim € 700.000.- bij elkaar!

Door aanklikken van Strontmazzel of  Nel Kleverlaan, kom je op de bewuste column op de site van Nel

STRONTMAZZEL

Keimpe (76) heeft 45 jaar als sportfysio- en manueel therapeut gewerkt. Nog steeds bestaat een deel van zijn vrije tijd uit werk. Niet alleen is hij met regelmaat in zijn praktijk in het Friese De Westereen te vinden, hij is ook betrokken bij Tour for Life, een 8-daagse ‘fietsvakantie’ voor het goede doel. Keimpe: ‘Een tocht van 1264 kilometer van Italië naar Nederland over cols van meer dan 2000 meter. De opbrengst gaat naar het Daniël den Hoed Fonds dat wetenschappelijk onderzoek naar kanker financiert.’
De wielrenners worden goed verzorgd. Dat gebeurt door een groot aantal vrijwilligers die elk hun eigen taak hebben. Keimpe is vakinhoudelijk coördinator van het team fysiotherapeuten en masseurs. ‘Elke dag worden de renners, dit jaar zijn het er 167, na binnenkomst en soms ook onderweg behandeld. Dat is keihard werken, maar vooral heel bijzonder. De fysieke prestatie, de saamhorigheid, de verhalen, iedereen heeft op de een of andere manier met kanker te maken.’ 
Wat precies de aanleiding was dat hij zich in 2012 aanmeldde weet hij niet meer. Hoewel er in zijn familie veel kanker voorkomt stond hij er niet echt bij stil. Tot 2020, toen moest hij er zelf aan geloven. Bij het bevolkingsonderzoek werd darmkanker geconstateerd en voordat hij het goed en wel besefte was hij geopereerd. Omdat hij geen uitzaaiingen had bleef het daarbij. Keimpe: ‘Al met al heb ik dus strontmazzel gehad!’ 
Nu heeft de Tour for Life een andere betekenis. Het is dichterbij gekomen. Dus wil hij toch nog een keer mee. Een medaille heeft hij al. Die kreeg hij samen met alle andere vrijwilligers in 2021 opgespeld. Het was de wens van een van de deelneemsters die kort daarvoor was overleden. ‘Een kippenvelmoment’, aldus de nuchtere Fries. En zijn andere hobby’s? Ik wijs naar het Elfstedenbrevet, toegekend omdat hij de Elfstedentocht geschaatst, gelopen en gefietst heeft. ‘FFF’ antwoordt hij prompt. ‘Fytse, fotografearje en fiskje. Oh en fysiotherapie!’
By Nel